msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Ciastka Tortowe Brzoskwiniowe

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Zainspirowana przepisem z gazety stworzyłam własną wersję. Podane składniki wystarczą na dużą blachę.

Ciastka Tortowe Brzoskwiniowe

Składniki:

Ciastka Tortowe Brzoskwiniowe

 

  • biszkopt: 7 jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • brzoskwinie z puszki, 2 duże budynie waniliowe na 0,75 l , 3 szklanki soku pomarańczowego

 

  • kremu do tortów o smaku waniliowym dr. Oetcera, 10 dag miękkiego masła, 300 ml. mleka

 

  • posypka do ciast lub inne dekoracje

Sposób przygotowania:

Ciastka Tortowe Brzoskwiniowe
Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.Stopniowo dodawać cukier, później po jednym żółtku a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Warunkiem udanego biszkopta jest dodawanie składników bardzo małymi partiami i długie ubijanie.Piec w temp.170 stopni ok.30-40 minut. Wystudzić,przekroić na dwa blaty. Na pierwszym rozłożyć pokrojone w plastry brzoskwinie z puszki. Masa: Na soku pomarańczowym i brzoskwiniowym z 3 łyżkami cukru ugotować budynie waniliowe. Gorące wylać na ciasto z brzoskwiniami,przykryć drugim blatem. Wystudzić. Krem: Miękkie masło utrzeć, mleko z kremem ubijać mikserem ok. 2 minuty (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), po czym dodać miękkie masło i miksować jeszcze ok. minuty,aż krem się zrobi gładki i składniki się połączą.Rozsmarować na cieście.Schłodzić,posypać wiórkami czekoladowymi. Odstawić na kilka godzin do lodówki , po czym kroić jak ciastka tortowe.Smacznego.