dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Ciastka tortowe z czekoladą-okrągłe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciastka czekoladowe z masą i wiórkami...

Ciastka tortowe z czekoladą-okrągłe

Składniki:

Ciastka tortowe z czekoladą-okrągłe

 

  • Ciasto:
  • 10 dag cukru
  • 10 dag maki
  • 3 jajka
  • torebka cukru waniliowego
  • łyżka kakao

 

  • Krem:
  • 25 dag kremówki
  • 15 dag czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru

 

  • Do dekoracji:
  • płatki migdałowe
  • tabliczka gorzkiej i tabliczka mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Ciastka tortowe z czekoladą-okrągłe
Białka ubij na pianę, dosypuj cukier i nadal ubijaj, aż piana będzie lśniąca. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Połącz obie masy. Wymieszaj z mąką i kakao. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni. Z ciasta wytnij około 18 krążków o średnicy 8 cm. Do śmietanki na krem wsyp kakao i cukier, dodaj połamana czekoladę. Podgrzewaj, mieszając, aż składniki się połączą. Mocno ostudź i ubij na krem. Stop mleczną czekoladę. Rozsmaruj na płaskim półmisku i zostaw do zastygnięcia. Zeskrob łopatka na wiórki. Bierz po 3 krążki ciasta i przekładaj je kremem, Udekoruj wg uznania.

Do masy można dodać alkohol, lub napączować nim krążki.