Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Ciastka tureckie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasteczka z lukrem, świetnie nadają się do herbaty.

Ciastka tureckie

Składniki:

Ciastka tureckie

 

  • 8 łyżek masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • LUKIER:
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki spirytusu

Sposób przygotowania:

Ciastka tureckie
Oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć, dodawać po jednym żółtku i na koniec rozpuszczone w 2-3 łyżkach wody kakao. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dawać do ciasta. Ubić sztywną pianę z białek, pod koniec dodając cukier puder. Wymieszać z masą. Wylać ciasto na wysmarowaną masłem blachę i upiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni około 30 minut. Przygotować lukier: utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i spirytusem. Wylać na wystudzone ciasto. Kiedy lukier stężeje, wykrawać szklanką półksiężyce.