ewaole

ewaole

Szef Kuchni
[Przepisów: 57]

Ciastka z dżemem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciastka z dżemem pomarańczowym i czekoladową polewą.

Ciastka z dżemem.

Składniki:

Ciastka z dżemem.

 

  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 30 dag mąki
  • 2 żółtka
  • łyżeczka rposzku do pieczenia
  • słoik dżemu pomarańczowego
  • Jedna czekolada i łyżka słodkiego mleka do polewy.

Sposób przygotowania:

Ciastka z dżemem.
Mąkę połączyć z cukrem, śmietaną, masłem i resztą składników. Na stolnicy zarobić ciasto i odłożyć do lodówki na godzinę. Po godzinie ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy okrągłe ciastka, np. za pomocą szklanki. Ciastka pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. W tym czasie możemy przygotować polewę. Czekoladę rozdrobnić i dodać do mleka. Całość lekko podgrzać, nie gotować. Jeśli ciastka są już upieczone i przestudzone na środku każdego z nich położyć łyżeczkę dżemu. Całość polać polewą.