Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1057]

Drożdżówki z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżówki w kolejnej odsłonie - z jabłkiem i cynamonem. W sam raz na przełom lata i jesieni, kiedy to jabłka są najlepsze.

Drożdżówki z jabłkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówki z jabłkiem

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 75 g masła do ciasta + czubata łyżeczka masła do jabłek
  • 14 g (2 saszetki) drożdży instant
  • 4 łyżki cukru do ciasta + cukier do jabłek (ilość według uznania)
  • 2 jajka na ciasto + jedno do posmarowania drożdżówek
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • kilka jabłek - najlepiej kwaśna odmiana
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder i sok z cytryny lub woda na lukier

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z jabłkiem

ETAP 1:

Drożdżówki z jabłkiem
Jabłka podgrzewamy na odrobinie masła, z cukrem i cynamonem

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże, mieszamy. Dodajemy cukier, wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli, letnie mleko i rozpuszczone masło. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka. Ciasto należy zagniatać długo, aż będzie odstawać od dłoni/haka.

Zagniecione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Owoce myjemy i obieramy. Wycinamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka, posypujemy je cukrem i cynamonem, smażymy do miękkości.

ETAP 2:

Drożdżówki z jabłkiem
Na przygotowane kawałki ciasta nakładamy jabłka

Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie, tym razem krótko i rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką.

Z ciasta wycinamy kształty, jakie chcemy nadać naszym drożdżówkom. Na ciasto nakładamy jabłka. Jeżeli robimy takie bułeczki jak ta ze zdjęcia, sklejamy brzegi.

ETAP 3:

Drożdżówki z jabłkiem
Swoim drożdżówkom nadałam różne kształty

Bułeczki układamy dość luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Następnie ciasto z wierzchu drożdżówek smarujemy rozmąconym jajkiem. Drożdżówki pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 minut.

ETAP 4:

Drożdżówki studzimy.
Przygorowujemy lukier, łącząc cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny.
Przed podaniem bułeczki smarujemy lukrem.