Sposób przygotowania:
Drożdżówki z jabłkiemETAP 1:
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże, mieszamy. Dodajemy cukier, wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli, letnie mleko i rozpuszczone masło. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka. Ciasto należy zagniatać długo, aż będzie odstawać od dłoni/haka.
Zagniecione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Owoce myjemy i obieramy. Wycinamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka, posypujemy je cukrem i cynamonem, smażymy do miękkości.
ETAP 2:
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie, tym razem krótko i rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką.
Z ciasta wycinamy kształty, jakie chcemy nadać naszym drożdżówkom. Na ciasto nakładamy jabłka. Jeżeli robimy takie bułeczki jak ta ze zdjęcia, sklejamy brzegi.
ETAP 3:
Bułeczki układamy dość luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Następnie ciasto z wierzchu drożdżówek smarujemy rozmąconym jajkiem. Drożdżówki pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 minut.
ETAP 4:
Drożdżówki studzimy.
Przygorowujemy lukier, łącząc cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny.
Przed podaniem bułeczki smarujemy lukrem.