Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Ciastka z korzenną nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne kruche ciasteczka z przyprawą do piernika. Gotowe można przechowywać przez długi czas, świetnie posłużą jako spód do sernika.

Ciastka z korzenną nutą

Składniki:

Ciastka z korzenną nutą

 

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru (można dać troszkę mniej)
  • jajko
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Ciastka z korzenną nutą
W misie robota utrzeć masło z cukrem. Dodać jajko, a następnie stopniowo dodawać wymieszane suche składniki. Ciasto zafoliować i wstawić na 10 minut do zamrażalnika. Następnie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać je w dłoniach i ułożyć na blasze wyłożonej papierem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 minut. Gotowe ostudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.