Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Ciastka z orzechami i syropem klonowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste w przygotowaniu ciasteczka o mocno orzechowym smaku.

Ciastka z orzechami i syropem klonowym

Składniki:

Ciastka z orzechami i syropem klonowym

 

  • masło (temp. pokojowa) - 200 gram
  • cukier brązowy - 1/3 szklanki
  • żółtko - 1 duże
  • aromat waniliowy - 8-10 kropel
  • syrop klonowy - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
  • orzechy laskowe - 1/2 szklanki
  • orzechy nerkowce - 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Ciastka z orzechami i syropem klonowym
1. Przed rozpoczęciem pieczenia przygotujmy orzechy - zmielmy je na grubsze ziarna lub drobno poszatkujmy. 2. Miękkie masło zmiksujmy z cukrem na puszystą masę. 3. Dodajmy do masła żółtko, aromat waniliowy i syrop klonowy, cały czas miksując, aż składniki się połączą. 4. Dodać mąkę i orzechy i całość wymieszać łychą. 5. Z ciasta uformować dwie kule, owinąć każdą folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. 6. Po tym czasie zacznijmy rozgrzewać piekarnik do 165 stopni. Na blasze wyłóżmy papier do pieczenia. 7. Ciasto wyjmujemy z lodówki, odrywamy po kawałku i rozpłaszczamy, układając ściśle na papierze do pieczenia. 8. Piec ok. 15 minut, aż ciastka się zarumienią.