SUPERPRZEPIS

Ciastka z witrażami

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Ciastka z witrażami

Chcesz zaskoczyć czymś innym? To ciastka dla ciebie!

Składniki:

Ciastka z witrażami

 

  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 125 g miodu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 150 g masła,
  • 1 szt Przyprawa do piernika,
  • 50 ml kawa,
  • landrynki kolorowe

 

 

Sposób przygotowania:

Ciastka z witrażami
Do garnka dajemy masło, miód, cukier i kawę zaparzoną, gotujemy aż roztopi się cukier. Ściągamy z ognia, jak już lekko ostygnie, wsypujemy partiami mąkę, przyprawę i rozpuszczoną w łyżeczce wody sodę. Miksujemy aż powstanie ciasto i wkładamy je do lodówki na noc. Ono będzie miękkie,ale po wyjęciu z lodówki, będzie miało dobrą konsystencję. Landrynki rozbijamy w moździerzu lub młynkiem do kawy na kolorowy puch. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką kółka, a w środku dowolne kształty. Wykładamy je na papier do pieczenia. Środek wypełniamy puchem landrynkowym, pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Odrywamy od papieru dopiero po ostygnięciu.