blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Ciastka ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Ciastka ze śliwkami

Składniki:

Ciastka ze śliwkami

 

  • 45 dag ciasta francuskiego,
  • białko,
  • 6 dag cukru pudru,
  • 10 dag masy marcepanowej,
  • 2 jajka,
  • 6,5 dag mąki,
  • 6,5 dag masła,
  • 15 renklod,
  • 2 łyżki orzechów laskowych,
  • 2 łyżki dżemu morelowego,
  • łyżka winiaku

Sposób przygotowania:

Ciastka ze śliwkami
Ciasto rozwałkować na 2 placki. Jeden placek pociąć na pasy o szerokości 13 cm i długości 25 cm, drugi na paski o szerokości 1 cm. Przykleić je białkiem do brzegów szerokich pasów z ciasta. Masło, cukier, 4 dag masy marcepanowej i jajka utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę. Połową masy posmarować przygotowane pasy. Masę marcepanową (bez mąki) zagnieść z orzechami i napełnić nią połówki śliwek. Resztę marcepanu z mąką pociąć na paski i przykryć śliwki. Piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Gorące ciastka posmarować ciepłym dżemem wymieszanym z winiakiem.-