Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1414]

Ciastka "Ziarna kawy" (czekoladowo-kawowe)

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 130
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasteczka są przepyszne, lekko maślane i takie czekoladowo-kawowe. Połowę ciasteczek pokryłam czekoladą. Pycha!

Ciastka "Ziarna kawy" (czekoladowo-kawowe) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciastka "Ziarna kawy" (czekoladowo-kawowe)

15 ciastek:

  • 60g masła (zimnego)
  • 110g mąki pszennej
  • 25g skrobi kukurydzianej (może być ziemniaczana)
  • 65g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1-2 łyżeczki kawy mielonej (nierozpuszczalnej; raz użyłam naturalnej, innym razem smakowej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • 50g czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka masła (płaska)

Sposób przygotowania:

Ciastka "Ziarna kawy" (czekoladowo-kawowe)

Ciasto:

Ciastka "Ziarna kawy" (czekoladowo-kawowe)
W razie potrzeby można dosypać orobinę mąki.

Wszystkie składniki ciasteczek należy połączyć i szybko zagnieć.
Powinna powstać gładka i jednolita masa.
Całość zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - minimum 30 minut.

Formowanie:

Ciastka "Ziarna kawy" (czekoladowo-kawowe)
Do zrobienia wgłębień można użyć zwykłej wykałaczki.

Schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdemu kawałkowi nadać owalny kształt, a wzdłuż - na środku zrobić dość głęboki (cienki) rowek.
Użyłam patyczka do szaszłyków.

Pieczenie:

Ciastka "Ziarna kawy" (czekoladowo-kawowe)
Ciasteczka podczas pieczenia sporo podrosną.

Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej do pieczenia.
Należy pamiętać o zachowaniu dość sporych odstępów.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 170 stopniach.

Polewa:

Ciastka "Ziarna kawy" (czekoladowo-kawowe)
Polewa jest opcjonalna.

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem masła i mleka.
W otrzymanej polewie obtoczyć ostudzone ciastka.
Całość odstawić do zastygnięcia czekolady.