Sposób przygotowania:
Kawowo-piernikowa panna cottaWarstwa kawowo-piernikowa:
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie-jak w przepisie na opakowaniu.
Kawę zalewamy gorącą wodą, wsypujemy cukier oraz przyprawę do piernika, osączoną żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.
ETAP 2:
Wylewamy do dwóch jednakowych małych miseczek, schłodzone wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Warstwa śmietanowo-kawowa
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie.
Do rondelka wlewamy śmietankę z mlekiem, dodajemy wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia, laskę wyjmujemy i dodajemy osączoną żelatynę, mieszamy aż się rozpuści.
ETAP 4:
Wsypujemy kawę rozpuszczalną, wlewamy likier, mieszamy. Schłodzoną wylewamy po równo na stężałą warstwę kawowo-piernikową, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem miseczki lekko ogrzewamy wykładamy deser na talerzyki, dekorujemy pierniczkami, solonym karmelem lub sosem toffi, posypujemy krokantem orzechowym.
Smacznego!
Magdalena88
2milutka
Dziękuję !
SylaUla
Kniejson