2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Kawowo-piernikowa panna cotta

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Słowo "kawa" kryje w sobie tajemnicę a jej miłośnicy mówią, że ma niepowtarzalny aromat i magiczny smak, to nie tylko filiżanka świeżo zaparzonej, ale również pyszne z niej desery. Zapraszam na moją wersję kawowej panny cotty.

Kawowo-piernikowa panna cotta Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kawowo-piernikowa panna cotta

Warstwa kawowo-piernikowa

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 listek żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 130 ml gorącej wody

Warstwa kawowo-śmietanowa:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 25 ml likieru kawowego
  • 1 laska wanilii
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 4 listki żelatyny

Dekoracja:

  • Pokrojone pierniczki
  • solony karmel lub sos toffi
  • krokant orzechowy

Sposób przygotowania:

Kawowo-piernikowa panna cotta

Warstwa kawowo-piernikowa:

Kawowo-piernikowa panna cotta
kawę parzymy z przyprawą do piernika oraz cukrem

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie-jak w przepisie na opakowaniu.

Kawę zalewamy gorącą wodą, wsypujemy cukier oraz przyprawę do piernika, osączoną żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.

ETAP 2:

Kawowo-piernikowa panna cotta
napar kawowy rozlewamy do dwoch jednakowych miseczek

Wylewamy do dwóch jednakowych małych miseczek, schłodzone wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Warstwa śmietanowo-kawowa

Kawowo-piernikowa panna cotta
mleko mieszamy ze śmietanką, dodajemy cukier oraz wanilię

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie.

Do rondelka wlewamy śmietankę z mlekiem, dodajemy wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia, laskę wyjmujemy i dodajemy osączoną żelatynę, mieszamy aż się rozpuści.

ETAP 4:

Kawowo-piernikowa panna cotta
nastepnie wsypujemy kawę mieszamy laskę wanilii wyciągamy, przestudzoną wylewamy na steżałą warstwę piernikową

Wsypujemy kawę rozpuszczalną, wlewamy likier, mieszamy. Schłodzoną wylewamy po równo na stężałą warstwę kawowo-piernikową, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Przed podaniem miseczki lekko ogrzewamy wykładamy deser na talerzyki, dekorujemy pierniczkami, solonym karmelem lub sosem toffi, posypujemy krokantem orzechowym.
Smacznego!