Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami i krokantem orzechowym
Całe jajka ubić do białości z cukrem do masy jajecznej dodawać małymi porcjami mąkę tortową przesiana z budyniem i proszkiem do pieczenia.Ciasto przełożyć do blaszki ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180st około 30 minut.
Budyń śmietankowy wymieszać z 1 szklanką soku, pozostałe dwie szklanki soku zagotować i na gotujący się sok wylać proszek budyniowy, mieszając zagotować.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, następnie dodać do gorącego budyniu i wymieszać.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki na dolnym rozsmarować jeszcze gorący budyń i przykryć drugim plackiem, odstawić do przestudzenia.
Kiedy masa budyniowa wystygnie na wierzch posmarować ubitą na sztywno śmietanę przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu żelatyny fiks, wierzch posypać krokantem orzechowym i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Budyń śmietankowy wymieszać z 1 szklanką soku, pozostałe dwie szklanki soku zagotować i na gotujący się sok wylać proszek budyniowy, mieszając zagotować.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, następnie dodać do gorącego budyniu i wymieszać.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki na dolnym rozsmarować jeszcze gorący budyń i przykryć drugim plackiem, odstawić do przestudzenia.
Kiedy masa budyniowa wystygnie na wierzch posmarować ubitą na sztywno śmietanę przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu żelatyny fiks, wierzch posypać krokantem orzechowym i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Justi2401