jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Jabłka w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jabłka w kruchym cieście to tak jakby szarlotka podzielona na porcje, każdy ma już ciastko osobne bez krojenia. W środku upieczone pyszne jabłko.

Jabłka w cieście Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Jabłka w cieście

 

  • mąka 2,5 szklanki
  • cukier puder1/2 szklanki
  • margaryna 1/2 kostki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • śmietana 1 łyżka
  • jajko 1 szt.
  • żółtko 1- 2szt.
  • jabłka antonówki 7 szt. średnich
  • cukier puder do posypania
  • dżem 1 słoiczek

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście
Ciasto wyrobić tak jak na kruche , czyli posiekać mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia z margaryną. Dodać śmietanę i jajka, wyrobić i włożyć do lodówki na 1 h. Wyjąć i rozwałkować podsypując mąką. Wycinać kwadraty o bokach około 10 cm lub 12 cm. Jabłka obrać i przekroić na pół, wyjąć środek nożem i układać na kwadracie stroną przekrojoną. 

Do środka włożyć dżemu dowolnego i zwijać ciasto przeciwległe boki do środka, docisnąć i położyć na wierzch jeszcze dżemu. Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach na złoty kolor. 

Gotowe posypać cukrem pudrem i smacznego : ) 
Jabłka w cieście
Wyrobić ciasto z podanych składników i włożyć do lodówki na 1 h
Jabłka w cieście
Wyjąć ciasto i rozwałkować , delikatnie podsypując mąką
Jabłka w cieście
Następnie pokroić na kwadraty o bokach 10 cm lub 12 cm
Jabłka w cieście
Jabłka obrać ,wyjąć środek i nałożyć dżemu
Jabłka w cieście
Na każdy kwadrat położyć połówkę jabłka i zwijać przeciwległe boki do środka
Jabłka w cieście
Wstawić gotowe do piekarnika i piec 190 stopniach na złoty kolor
Jabłka w cieście
Później posypać cukrem pudrem

Tagi:

ciastka