Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Ciasto "3 bit"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeżeli lubicie ciasta bez pieczenia ten przepis zdecydowanie jest dla was. Słone krakersy idealnie przełamują słodycz bitej śmietany i kajmaku.

Ciasto "3 bit"

Składniki:

Ciasto "3 bit"

 

  • około 3 paczki krakersów solonych (400 g)
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego(bez dodatku cukru)
  • 0,7 l mleka
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki cukru

 

  • Polewa:
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • ewentualnie posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto "3 bit"
1. 0,5 l mleka zagotować cukrem i masłem. W pozostałym zimnym mleku rozmieszać budyń.

2. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować powoli, ciągle mieszając wlewać budyń. Gotować energicznie mieszając, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić.

3. Puszkę z masą kajmakową włożyć do wrzącej wody na około 10 min (masa będzie się lepiej rozprowadzała). Śmietankę ubić, wsypać cukier wanilinowy i śmietan fix i ubijać na puch.

4. Blaszkę (24x36 cm) wyłożyć jedną warstwą krakersów. Rozprowadzić po nich masę kajmakową. Znów ułożyć krakersy i rozprowadzić po nich budyń. Kolejną warstwę krakersów przykryć bitą śmietaną. Nałożyć ostatnią warstwę krakersów.

5. Czekoladę rozpuścić w rondelku z 2 łyżkami mleka ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Polać nią wierzch herbatników. Wierzch opcjonalnie posypać posypką czekoladową.

Ciasto włożyć na noc do lodówki.