WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1058]

3bit na krakersach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto bez pieczenia na krakersach z masą kajmakowa, kremem budyniowym i bitą śmietaną, posypane gorzką czekoladą.

3bit na krakersach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

3bit na krakersach

 

  • Ok. 240g krakersów (1,5 paczki)
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 0,5l mleka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 45g maki pszennej tortowej
  • 45g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 130g masła
  • 500ml śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 cukry waniliowe
  • Ok. 50g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

3bit na krakersach

ETAP 1:

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę krakersów.

Puszkę masy kajmakowej włożyć do gotującej się wody na kilkanaście minut a następnie rozsmarować na krakersach. Ułożyć drugą warstwę krakersów.

1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i jednym cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i mąkami a następnie przelać na gotujące się mleko. Gotować budyń do zgęstnienia. Wystudzić.

Miękkie masło zmiksować i dodać do niego partiami wystudzony budyń. Miksować na gładki krem. Krem wyłożyć na ciasto. Przykryć następną warstwą ciastek. Śmietanę ubić z jednym cukrem waniliowym i śmietanfixami na sztywno. Wyłożyć na ciasto. Czekoladę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i posypać ciasto.

Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

3bit na krakersach
3bit po schłodzoniu i wyjęciu z tortownicy
3bit na krakersach
Ubita śmietana rozsmarowana na krakersach.
3bit na krakersach
Ugotowany budyń z mleka, żołtek, cukru i mąki
3bit na krakersach
Masa kajmakowa rozsmarowana na krakersach