Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ciasto Agnieszki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać lub zmiksować, włożyć do średniej wielkości tortownicy...

Ciasto Agnieszki

Składniki:

Ciasto Agnieszki

 

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • jajo
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • po 2 łyżeczki sody i cynamonu

 

  • KREM:
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • żółtko
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Ciasto Agnieszki
Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać lub zmiksować, włożyć do średniej wielkości tortownicy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec około 50 minut w temperaturze 200oC. Szklankę mleka przeznaczonego na krem zagotować z cukrem. Drugą szklankę mleka wymieszać z żółtkiem, mąką i cukrem waniliowym, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować. Wystudzone ciasto przekroić na dwa kręgi. Na dolnym rozsmarować ciepły krem, przykryć górnym, lekko przycisnąć. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto