Sposób przygotowania:
Ciasto a'la markiz z kremem choco
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z niecałą kostką tłuszczu. Zrobić dołek, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy i śmietanki tyle, ile zabierze ciasto. Wyrabiać i zagnieść w kulę ciasto. Schłodzić przez pół godziny, a w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st. C, natłuścić dno tortownicy oraz połamać na kawałki czekoladę i rozpuścić w garnuszku z mlekiem, mieszając, by masa nie wykipiała i nie przywarła, dodać trochę masła i znowu przemieszać, a następnie zestawić naczynie z masą i wystudzić. Ciasto wyjąć, podzielić na pół i wylepić nim tortownicę. Upiec jedną część przez 25-30 min. a potem wyjąć i po ostudzeniu pierwszej części, upiec drugą. Gdy obie części ciasta będą gotowe, to można przełożyć je masą, delikatnie przyciskając górną częścią ciasta masę. Potem kroić na trójkąty i spożywać.