marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasto a'la markiz z kremem choco

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kruche ciasta cieszą się dużym powodzeniem,bo są łatwe w wykonaniu. Są również sposoby jak z mniejszej wersji ciastka jak markiz zrobić większą.

Ciasto a'la markiz z kremem choco

Składniki:

Ciasto a'la markiz z kremem choco

 

  • 300 g.mąki,
  • 180 g.miękkiego masła lub margaryny,
  • 3-4 żółtka,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy.
  • Masa:
  • tabliczka czekolady mlecznej lub z orzechami laskowymi,
  • 1/4 garnuszka mleka,
  • 10 dag. masła.

Sposób przygotowania:

Ciasto a'la markiz z kremem choco
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z niecałą kostką tłuszczu. Zrobić dołek, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy i śmietanki tyle, ile zabierze ciasto. Wyrabiać i zagnieść w kulę ciasto. Schłodzić przez pół godziny, a w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st. C, natłuścić dno tortownicy oraz połamać na kawałki czekoladę i rozpuścić w garnuszku z mlekiem, mieszając, by masa nie wykipiała i nie przywarła, dodać trochę masła i znowu przemieszać, a następnie zestawić naczynie z masą i wystudzić. Ciasto wyjąć, podzielić na pół i wylepić nim tortownicę. Upiec jedną część przez 25-30 min. a potem wyjąć i po ostudzeniu pierwszej części, upiec drugą. Gdy obie części ciasta będą gotowe, to można przełożyć je masą, delikatnie przyciskając górną częścią ciasta masę. Potem kroić na trójkąty i spożywać.

Tagi:

czekolada