madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 531]

Ciasto alpejskie z dodatkiem pierników

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto składające się z ciemnego biszkoptu, przekładanego masą o smaku cytrynowym i zatopionymi w niej pierniczkami.

Ciasto alpejskie z dodatkiem pierników

Składniki:

Ciasto alpejskie z dodatkiem pierników

Biszkopt

  • 6 jaj
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody

Masa

  • 3 budynie waniliowe
  • 1 kostka masła
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 pierniczków

Sposób przygotowania:

Ciasto alpejskie z dodatkiem pierników

Biszkopt

Ciasto alpejskie z dodatkiem pierników
Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożona papierem

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku oraz wodę. Mąkę pszenną przesiewamy mieszamy z sodą proszkiem i kakao. Ubite jaja z cukrem powoli mieszamy na przemian dodając proszkowane produkty i olej. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 45 minut.

Masa

Ciasto alpejskie z dodatkiem pierników
Do utartego masła dodajemy po trochu budynie

Budynie waniliowe rozrabiamy w szklance wody i gotujemy na litrze wody. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Budynie studzimy. W tym czasie ucieramy masło na puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce masy budyniowej cały czas ucierając.

Układanie

Ciasto alpejskie z dodatkiem pierników
Na połowie biszkopta i masy układamy pierniczki

Biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Na jedną połowę wykładamy połowę masy. Na niej układamy pierniczki, następnie smarujemy resztą masy i przykrywamy drugą częścią biszkopta. Wierzch możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.