aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z pierniczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne lekkie ciasto jabłkowo- pierniczkowe.

Ciasto z pierniczkami

Składniki:

Ciasto z pierniczkami

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • Jabłka:
  • 1,20 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • Śnieżka:
  • 2 śnieżki
  • 2 galaretki agrestowe
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania nadziewanych pierniczków

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z pierniczkami
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka i nadal ubijamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy i wylewamy na formę 25/36 pieczemy do 30 minut, studzimy i przekrawamy na pół. Jabłka: Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na dużej tarce. Smażymy z cukrem i galaretką w proszku.Studzimy. Śnieżka: Śnieżki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do ubitych dodajemy galaretki tężejące rozpuszczone w 1 szklance wody. Przełożenie ciasta: biszkopt-jabłka- pierniczki- śnieżka- biszkopt.