Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ciasto z pierniczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne ciasto z dodatkiem pierniczków

Ciasto z pierniczkami

Składniki:

Ciasto z pierniczkami

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Dżem:
  • 2 małe lub jeden duży słoiczek dżemu czarna pożeczka
  • 1 galaretka o smaku owoce leśne

 

  • Pierniki najlepiej bez polewy
  • czekoladowa polewa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z pierniczkami
Biszkopt jasny: 4 białka ubić z 4 łyżkami cukru, dodać żółtka , 4 łyżki mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ok 15-20 min. UPIEC 2 TAKIE BISZKOPTY!! Dżem: Dżem podgrzać , wsypać sucha galaretkę wymieszać i ostudzić. Masa: 1 szklankę mleka zagotować z pół szkl cukru, do pozostałego mleka dodać 3 łyżki mąki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej , cukier wanilinowy - dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Budyń mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić. Margarynę utrzeć dodać zimny budyń - ucierać aż wszytko dokładnie się połączy. Warstwy: Biszkopt - dżem - pierniczki - masa - biszkopt - polewa

Forma o wymiarach 40 cm x 25 cm.