Sposób przygotowania:
Ciasto alpejskie z dodatkiem piernikówBiszkopt
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku oraz wodę. Mąkę pszenną przesiewamy mieszamy z sodą proszkiem i kakao. Ubite jaja z cukrem powoli mieszamy na przemian dodając proszkowane produkty i olej. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 45 minut.
Masa
Budynie waniliowe rozrabiamy w szklance wody i gotujemy na litrze wody. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Budynie studzimy. W tym czasie ucieramy masło na puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce masy budyniowej cały czas ucierając.
Układanie
Biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Na jedną połowę wykładamy połowę masy. Na niej układamy pierniczki, następnie smarujemy resztą masy i przykrywamy drugą częścią biszkopta. Wierzch możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.