Sposób przygotowania:
Ciasto amerykańskie zwane też salcesonemprzygotowanie
Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w mniej więcej równą kostkę.
Pokrojone jabłka obsypujemy 2-3 łyżkami mąki ( z ilości podanej w przepisie, nie dodatkowej) i mieszamy aby wszystkie owoce były nią pokryte
Orzechy siekamy.
ciasto
Całe jajka ubijamy z cukrem tak długo aż zgęstnieją i powiększą swoją objętość- około 10 minut.
Przesiewamy mąkę razem z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą.
Do masy jajecznej dodajemy jogurt i olej- wyrabiamy do połączenia.
Nie przerywając mieszania dodajemy stopniowo suchą mieszankę - ubijamy.
Na końcu dodajemy jabłka i orzechy- dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy na dużą blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 45-55 minut
Koniecznie trzeba sprawdzić patyczkiem, bo w zależności jakich jabłek użyjemy będzie krótszy lub dłuższy.