iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto ananasowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To ciasto jest z przepisu mojej mamy. Wymieniamy się przepisami i nawzajem udoskonalamy swoje stare przepisy.

Ciasto ananasowe

Składniki:

Ciasto ananasowe

Biszkopt

  • 6 jaj,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka octu.

Masa

  • 1 puszka ananasów,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 20 dag wiórków kokosowych,
  • 20 dag masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mleka.

Sposób przygotowania:

Ciasto ananasowe

Przygotowanie masy biszkoptowej

Ciasto ananasowe
Żółtka należy dodawać małymi porcjami do białek.

Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy porcjami cukier ubijając cały czas do czasu, aż piana będzie błyszcząca.

Żółtka wykładamy na miseczkę, dodajemy proszek do pieczenia i ocet, gdy żółtka będą rosnąć, to dodajemy porcjami do piany.

Pieczenie

Ciasto ananasowe
Masę wykładamy na bardzo dużą blachę bez papieru do pieczenia.

Następnie dodajemy przesianą mąkę, Wykładamy masę na blachę o długości 23/30. Pieczemy biszkopt przez 30 minut w temp. 170 stopni. Następnie kroimy na dwie części.

Przygotowanie warstw

Ciasto ananasowe
Biszkopty powinny być dokładnie nasączone

Biszkopty nasączamy sokiem cytrynowym. W soku rozpuszczamy budyń. Mleko zagotowujemy, dodajemy cukier, rozpuszczamy go. Wlewamy sok, gotujemy budyń. Po ostudzeniu budyniu, ucieramy masło, dodajemy porcjami do budyniu. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ananasy oraz połowę wiorków kokosowych. Przekładamy placki kremem. Dekorujemy wiórkami kokosowymi.