p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Kakaowe ciasto ananasowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kakaowe ciasto ananasowe, którym zaskoczyłam rodzinę

Kakaowe ciasto ananasowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe ciasto ananasowe

 

  • Na ciasto:
  • 2/3 kostki margaryny Kasia,
  • 2/3 szkl. mąki pszennej,
  • 2/3 szkl. kaszy manny,
  • 2/3 szkl. wiórek kokosowych,
  • 1 filiżanka cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 5 szt. jajek,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 puszka ananasów w plastrach
  • 18 szt. ciasteczek Petit Beurre
  • Na krem:
  • sok ananasowy z puszki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • Na polewę:
  • 1/3 kostki margaryny Kasia
  • 1 łyżka wody
  • 1 czubata łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Kakaowe ciasto ananasowe
Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe i kaszkę manną, oraz kakao, dodajemy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy cukier trzcinowy i ubić na sztywno. 2/3 kostki margaryny przekładamy do rondelka, rozpuszczamy i studzimy. Do ubitej piany dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując wlewamy rozpuszczoną margarynę, Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sypkimi składnikami, dokładnie mieszamy robotem. Kwadratową tortownicę smarujemy margaryną, obsypujemy wiórkami kokosowymi, przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do gorącego piekarnika z włączonym termoobiegiem na 180 stopni, pieczemy 30 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i na ciepłe ciasto wylewamy gorący krem budyniowy z ananasami przygotowany w następujący sposób
Przygotowujemy krem:
Zlewamy do rondelka sok z ananasa (około 150 ml) dodajemy 2 łyżeczki cukru, zagotowujemy. Wlewamy opakowanie budyniu śmietankowego wymieszanego w 150 ml zimnej wody, cały czas mieszając zagotowujemy, wsypujemy 5 drobno posiekanych plastrów ananasa, mieszamy i gorący krem wylewamy na ciasto.
Na gorącym kremie układamy ciastka Petit Beurre. W miejscach gdzie nie mieszą sie całe ciastka, ostrożnie przekrawamy je nożem i układamy je w pustych miejscach.
Na ciastka wylewamy polewę czekoladową przygotowaną w następujący sposób:
Do rondelka wkładamy 1/3 kostki margaryny, wsypujemy 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao i wlewamy 1 łyżkę wody, mieszamy i zagotowujemy, gotujemy tak długo aż cukier się rozpuści, gorącą polewą polewamy wierzch naszego ciasta i obsypujemy pozostałymi ananasami pokrojonymi w małe romby, Ciasto jest gotowe jak zastygnie polewa.
Kakaowe ciasto ananasowe
W misie mieszamy wszystkie sypkie składniki oprócz cukru
Kakaowe ciasto ananasowe
Do ubitych jajek i margaryny dodajemy sypkie składniki
Kakaowe ciasto ananasowe
Przygotowujemy krem ananasowy z sokiem, budyniem i ananasami
Kakaowe ciasto ananasowe
Na ciastka wylewamy polewę czekoladową i pokrojone ananasy