Sposób przygotowania:
Kakaowe ciasto ananasowe
Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe i kaszkę manną, oraz kakao, dodajemy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy cukier trzcinowy i ubić na sztywno. 2/3 kostki margaryny przekładamy do rondelka, rozpuszczamy i studzimy. Do ubitej piany dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując wlewamy rozpuszczoną margarynę, Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sypkimi składnikami, dokładnie mieszamy robotem. Kwadratową tortownicę smarujemy margaryną, obsypujemy wiórkami kokosowymi, przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do gorącego piekarnika z włączonym termoobiegiem na 180 stopni, pieczemy 30 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i na ciepłe ciasto wylewamy gorący krem budyniowy z ananasami przygotowany w następujący sposób
Przygotowujemy krem:
Zlewamy do rondelka sok z ananasa (około 150 ml) dodajemy 2 łyżeczki cukru, zagotowujemy. Wlewamy opakowanie budyniu śmietankowego wymieszanego w 150 ml zimnej wody, cały czas mieszając zagotowujemy, wsypujemy 5 drobno posiekanych plastrów ananasa, mieszamy i gorący krem wylewamy na ciasto.
Na gorącym kremie układamy ciastka Petit Beurre. W miejscach gdzie nie mieszą sie całe ciastka, ostrożnie przekrawamy je nożem i układamy je w pustych miejscach.
Na ciastka wylewamy polewę czekoladową przygotowaną w następujący sposób:
Do rondelka wkładamy 1/3 kostki margaryny, wsypujemy 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao i wlewamy 1 łyżkę wody, mieszamy i zagotowujemy, gotujemy tak długo aż cukier się rozpuści, gorącą polewą polewamy wierzch naszego ciasta i obsypujemy pozostałymi ananasami pokrojonymi w małe romby, Ciasto jest gotowe jak zastygnie polewa.
Przygotowujemy krem:
Zlewamy do rondelka sok z ananasa (około 150 ml) dodajemy 2 łyżeczki cukru, zagotowujemy. Wlewamy opakowanie budyniu śmietankowego wymieszanego w 150 ml zimnej wody, cały czas mieszając zagotowujemy, wsypujemy 5 drobno posiekanych plastrów ananasa, mieszamy i gorący krem wylewamy na ciasto.
Na gorącym kremie układamy ciastka Petit Beurre. W miejscach gdzie nie mieszą sie całe ciastka, ostrożnie przekrawamy je nożem i układamy je w pustych miejscach.
Na ciastka wylewamy polewę czekoladową przygotowaną w następujący sposób:
Do rondelka wkładamy 1/3 kostki margaryny, wsypujemy 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao i wlewamy 1 łyżkę wody, mieszamy i zagotowujemy, gotujemy tak długo aż cukier się rozpuści, gorącą polewą polewamy wierzch naszego ciasta i obsypujemy pozostałymi ananasami pokrojonymi w małe romby, Ciasto jest gotowe jak zastygnie polewa.
lalunia
p.jola1