Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ciasto ananasowo-kokosowe 4

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne połączenie ananasów i kokosu

Ciasto ananasowo-kokosowe 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ananasowo-kokosowe 4

 

  • biszkopt jasny (może być z tego przepisu https://gotujmy.pl/biszkopt-jasny-jako-baza-do-ciast,przepisy,184905.html)
  • DO NASĄCZENIA:
  • 1/4szklanki nalewki pomarańczowej lub cytrynowej
  • 1/4szklanki wrzątku
  • łyżka cukru
  • MASA:
  • 1 puszka ananasów
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 200g masła
  • KOKOSANKA:
  • 4 białka
  • 150g wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto ananasowo-kokosowe 4
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Włożyć ostudzony biszkopt. NASĄCZENIE: wrzątek wymieszać z cukrem do rozpuszczenia, ostudzić, dodać alkohol, wymieszać i nasączyć biszkopt. MASA: Ananasy osączyć. Z zalewy, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Miękkie masło utrzeć na puszysto, dodawać po łyżce budyniu, ucierać aż powstanie gładki krem.Ananasy pokroić w kawałki, wmieszać do kremu. KOKOSANKA: białka ubić, dodawać powoli cukier aż piana będzie sztywna i lśniąca, dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Wyłożyć na papier do pieczenia, piec ok. 20minut w 170st. Ostudzić. Na nasączony biszkopt wyłożyć krem, wyrównać i wyłożyć kokosankę. Schłodzić w lodówce min 2-3godziny. Najlepsze jest na drugi dzień
Ciasto ananasowo-kokosowe 4
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową Włożyć ostudzony biszkopt NASĄCZENIE wrzątek wymieszać z cukrem do rozpuszczenia ostudzić dodać alkohol wymieszać i nasączyć biszkopt
Ciasto ananasowo-kokosowe 4
MASA Ananasy osączyć Z zalewy cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń Miękkie masło utrzeć na puszysto dodawać po łyżce budyniu ucierać aż powstanie gładki krem
Ciasto ananasowo-kokosowe 4
Ananasy pokroić w kawałki wmieszać do kremu
Ciasto ananasowo-kokosowe 4
KOKOSANKA białka ubić dodawać powoli cukier aż piana będzie sztywna i lśniąca dodać wiórki kokosowe wymieszać Wyłożyć na papier do pieczenia piec ok 20minut w 170st Ostudzić

Tagi:

biszkopt