Sposób przygotowania:
Ciasto babci Irenki
Margarynę ucieramy w miseczce (najlepiej drewnianą pałką), aż uzyska konsystencję śmietany, stopniowo dodajemy cukier (zostawić ok niepełną szklankę cukru do białek), żółtka, śmietanę, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Następnie ubijamy białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę, dodajemy bardzo delikatnie pianę do ciasta i mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką), ciasto dzielimy ma 3 części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Foremkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, lub natłuszczamy margaryną i posypujemy bułką tartą., na spód foremki wlewamy jasne ciasto, następnie ciemne, a na wierzch znowu jasne. Pieczemy około godziny w tem. 180oC. Po upieczeniu, ciasto można polać polewą, lukrem, lub posypać cukrem pudrem.