SUPERPRZEPIS

Ciasto babkowe Eli z wiśniami

  • 1
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasto babkowe Eli z wiśniami

Przygotowałam ciasto z którego zawsze piekłam babkę. Tym razem upiekłam je z wiśniami. Ciasto okazało się pyszne.

Składniki:

Ciasto babkowe Eli z wiśniami

ciasto

  • szklanka - 250 ml
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1.5 szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek

dodatki

  • 800 g wiśni
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto babkowe Eli z wiśniami

przygotowanie wiśni

Ciasto babkowe Eli z wiśniami
Opłukane i osuszone papierowym ręcznikiem wiśnie wydrylować.

Wiśnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wiśnie wydrylować. Ja nie miałam drylownicy więc przekroiłam wiśnie na połówki i usunęłam pestki.

przygotowanie składników ciasta

Ciasto babkowe Eli z wiśniami
Przesiać przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.

przygotowanie składników ciasta cd

Ciasto babkowe Eli z wiśniami
Przygotować roztopioną i przestudzoną margarynę oraz maślankę.

Margarynę roztopić i przestudzić. Przygotować szklankę maślanki.

przygotowanie składników ciasta cd

Ciasto babkowe Eli z wiśniami
Do miseczki przelewać pojedynczo wybijane jajka.

Jajka wybijać pojedynczo do garnuszka i przelewać do miseczki.

przygotowanie składników ciasta cd

Ciasto babkowe Eli z wiśniami

W miseczce przygotować cukier i cukier waniliowy.

przygotowanie ciasta

Ciasto babkowe Eli z wiśniami

Do głębokiej miski wsypać cukier, cukier waniliowy i dodać jajka. Całość zmiksować na puszystą masę.

przygotowanie ciasta cd

Ciasto babkowe Eli z wiśniami

Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, margarynę i maślankę. Całość razem zmiksować. Blachę 25 cm x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.

przygotowanie ciasta cd

Ciasto babkowe Eli z wiśniami

Na ciasto wyłożyć wiśnie i włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( z termoobiegiem 160 stopni ). Piec ciasto około 60 minut do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem i pokroić. Smacznego!