Sposób przygotowania:
Ciasto babkowe Eli z wiśniamiprzygotowanie wiśni
Wiśnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wiśnie wydrylować. Ja nie miałam drylownicy więc przekroiłam wiśnie na połówki i usunęłam pestki.
przygotowanie składników ciasta
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
przygotowanie składników ciasta cd
Margarynę roztopić i przestudzić. Przygotować szklankę maślanki.
przygotowanie składników ciasta cd
Jajka wybijać pojedynczo do garnuszka i przelewać do miseczki.
przygotowanie składników ciasta cd
W miseczce przygotować cukier i cukier waniliowy.
przygotowanie ciasta
Do głębokiej miski wsypać cukier, cukier waniliowy i dodać jajka. Całość zmiksować na puszystą masę.
przygotowanie ciasta cd
Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, margarynę i maślankę. Całość razem zmiksować. Blachę 25 cm x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
przygotowanie ciasta cd
Na ciasto wyłożyć wiśnie i włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( z termoobiegiem 160 stopni ). Piec ciasto około 60 minut do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem i pokroić. Smacznego!
gusia1000