Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 859]

Gulasz z indyka i młodej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Młoda kapusta duszona z cebulą i kawałkami indyka w sosie śmietanowym. Pyszne danie jednogarnkowe, w którym króluje przede wszystkim młoda kapusta i koperek. Pyszne, polecam!

Gulasz z indyka i młodej kapusty

Składniki:

Gulasz z indyka i młodej kapusty

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z indyka i młodej kapusty
Mięso z indyka pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawie skrapiając odrobiną oleju. W garnku rozpuścić masło klarowane i na nim obsmażyć mięso, zalewając gorącą wodą.  

Cebulę pokroić w piórka i obsmażyć razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zeszkloną przełożyć do mięsa. Dusić ok 1 godziny pod przykryciem. Gdyby woda się wygotowała należy ją uzupełnić.

Kapustę posiekać i wrzucić do garnka razem z przyprawami. Dusić jeszcze 20 min. W tym czasie przygotować sos. Na patelni podsmażyć masło z mąką i stale mieszając dolewać śmietankę. Zagotować i wlać do duszonego mięsa z kapustą. Gulasz doprawić pieprzem, ewentualnie solą i dodać posiekany koperek. Podawać gorący z ziemniakami, najlepiej młodymi.

Smacznego