goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Ciasto bakaliowo-cynamonowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto jest pyszne i pachnące

Ciasto bakaliowo-cynamonowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto bakaliowo-cynamonowe

 

  • 250 ml mleko
  • 50 dag mąka
  • 40 dag cukier
  • 1/2 szklanka olej
  • 3 sztuki jaja
  • 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka Sól
  • 1 opakowanie cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki cynamom
  • 2 garście rodzynki
  • 2 sztuki jabłka
  • 1/2 szklanka orzechy włoskie
  • 1/2 tabliczka czekoalada gorzka

Sposób przygotowania:

Ciasto bakaliowo-cynamonowe
Z mleka, cukru i 25 dag mąki przygotowujemy zaczyn, odstawiamy na całą dobę w ciepłe miejsce nie mieszamy. Po 24 godzinach do zaczynu dodajemy pozostałą, mąkę, olej, jajka, sól, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cynamon oraz bakalie. Czekoladę kroimy na kawałki, jabłka ścieramy na grubej tarce. Całość mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę. Tak przygotowane ciasto przelewamy na blaszkę. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach.
Ciasto bakaliowo-cynamonowe
Czekoladę kroimy na kawałki a jabłka ścieramy na grubej tarce
Ciasto bakaliowo-cynamonowe
Tak przygotowane ciasto dokładnie mieszamy