olka1612

olka1612

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pyszne ciasto balowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne ciasto, które dzięki swojemu wyglądowi może być ozdobą niejednej uroczystości. Jest lekko pracochłonne, ale końcowy efekt zadowoli wszystkich.

Pyszne ciasto balowe

Składniki:

Pyszne ciasto balowe

 

  • I. Biszkopt
  • 5 dużych jaj lub 6 mniejszych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • niecała szklanka mąki tortowej dolnośląskiej
  • 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
  • II. Masa budyniowa
  • 2,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 0,5 kostki margaryny
  • III. Poncz

 

  • Szklanka osłodzonej herbaty + jeden kieliszek wódki + sok z 0,5 cytryny.

 

  • IV. Dodatkowe składniki
  • Herbatniki( wystarczająca ilość do wyłożenia na masę budyniową)
  • Duża paczka krakersów
  • śmietana tortowa 36% 0,5l
  • 2 śmietan-fix
  • 2 czubate łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Pyszne ciasto balowe
Jaja podzielić do dwóch naczyń, żółtka do większego. Białka ubić ze szczyptą soli i pod koniec ubijania dodać 1/3 część cukru. Ubić na sztywno. Do żółtek dodać 2/3 porcji cukru (pół szklanki), cukier waniliowy i ubijać mikserem. Po minucie dodać 3 łyżki wrzącej wody i ubijać aż masa będzie konsystencji gęstej śmietany. Ubite białka przełożyć do ubitych żółtek i delikatnie wymieszać drewniana łyżką na kogel-mogel. Mąkę + proszek do pieczenia + budyń wsypać na sitko. Powoli przesiewać i mieszać drewniana łyżką. Wylać na wyłożona papierem blachę(nie smarować boków blachy, żeby biszkopt był puszysty). Piec 30 minut w temp 180 stopni. 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. 3 żółtka + 3/4 szklanki mąki rozmieszać w 1 szklance mleka i wlać do gotującego się mleka. Chwile gotować cały czas mieszając. Wystudzoną masę ucierać z 0,5 kostki margaryny. Biszkopt lekko nasączyć ponczem (ok. 1/4 ponczu). Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, następnie ułożyć herbatniki. Herbatniki też można nasączyć ( ale potem gorzej się rozsmarowuje nutelle). Na herbatniki nutella, a na nutelle krakersy. Krakersy mocno nasączyć ponczem, następnie ubić śmietanę, pod koniec dać śmietan-fix + cukier puder. Wyłożyć śmietanę na krakersy i na koniec zetrzeć 0,5 czekolady. Smacznego :)