mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto Balowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Słodkie, bardzo smaczne ciasto składające się z kilku warstw :)

Ciasto Balowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Balowe

 

 

 

  • Masa krówkowa:
  • 600 g gotowej masy krówkowej (u mnie 400 g masy krówkowej kokosowej i 200 g masy krówkowej truflowej)

 

 

  • Dodatkowo:
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
  • 1 duże opakowanie krakersów

Sposób przygotowania:

Ciasto Balowe
Krem budyniowy: W jednej szklance mleka mieszam obie mąki i żółtka. Resztę mleka doprowadzam do zagotowania z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę budyniową i gotuję budyń na niewielkim ogniu ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Do ciepłego (ale nie gorącego) budyniu dodaję stopniowo po łyżce utarte masło i miksuję. Ciepłą masę budyniową wykładam na biszkopt, wyrównuję. Następnie układam warstwę krakersów, na to wylewam ciepłą masę krówkową, ponownie układam warstwę krakersów i na koniec całość przykrywam ubitą śmietaną z cukrem pudrem i żelatyną. Posypuję wierzch startą czekoladą. Wstawiam ciasto do lodówki do schłodzenia.
Ciasto Balowe
Na ostudzony biszkopt wykładam masę budyniową
Ciasto Balowe
Na krakersy wykładam ciepłą masę karmelową
Ciasto Balowe
Wierzch przykrywam warstwą słonych krakersów
Ciasto Balowe
Na wierzch wykładam ubitą śmietanę z cukrem pudrem