Sposób przygotowania:
Ciasto Balowe
I – Biszkopt:
Ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Na koniec dodać 2 łyżki stołowe ciepłej przegotowanej wody.
II – Masa Budyniowa:
Odlać 1 szklankę mleka.
W pozostałym mleku rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami.
Tak przygotowaną masę wlać na gotujące się mleko (ta odłożona 1 szklanka).
Jak budyń będzie zimny utrzeć go z 0,5 kostki margaryny.
III – Bita śmietana:
Śmietanę ubić z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru, dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.
Ułożenie ciasta:
1 − dno foremki wyłożyć papierem,
2 − ułożyć biszkopt,
3 − wyłożyć masę budyniową,
4 − poukładać herbatniki,
5 − wylać mleko skondensowane (2 małe puszki lub 1 większa) krówkowe lub tofiowe lub karmelowe,
6 − ponownie ułożyć herbatniki.
7 − na herbatniki wyłożyć bitą śmietanę,
8 − posypać utartą czekoladą.
Ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Na koniec dodać 2 łyżki stołowe ciepłej przegotowanej wody.
II – Masa Budyniowa:
Odlać 1 szklankę mleka.
W pozostałym mleku rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami.
Tak przygotowaną masę wlać na gotujące się mleko (ta odłożona 1 szklanka).
Jak budyń będzie zimny utrzeć go z 0,5 kostki margaryny.
III – Bita śmietana:
Śmietanę ubić z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru, dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.
Ułożenie ciasta:
1 − dno foremki wyłożyć papierem,
2 − ułożyć biszkopt,
3 − wyłożyć masę budyniową,
4 − poukładać herbatniki,
5 − wylać mleko skondensowane (2 małe puszki lub 1 większa) krówkowe lub tofiowe lub karmelowe,
6 − ponownie ułożyć herbatniki.
7 − na herbatniki wyłożyć bitą śmietanę,
8 − posypać utartą czekoladą.