usia_pieczona

usia_pieczona

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Ciasto bananoffee

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto do kawy na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi

Ciasto bananoffee Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto bananoffee

 

  • 2 paczki herbatników zbożowych
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 6 bananów
  • sok z połowy cytryny
  • 2 serki mascarpone
  • 750 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

 

Sposób przygotowania:

Ciasto bananoffee
Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem - tak, by uzyskać konsystencję mokrego piasku. Na blachę wkładamy papier do pieczenia (można wyciągnąć ciasto i łatwiej się kroi). Na blaszkę wsypujemy (herbatniki można pozostawić w całości i układać na blaszce). Masę kajmakową wkładamy na chwilę do wrzątku (nie będzie taka gęsta i łatwiej będzie ją rozsmarować. W tym czasie kroimy banany w plasterki i polewamy je cytryną (kwas cytryny przełamie słodycz kajmaku oraz zabezpieczy banany przed ściemnieniem). Na herbatniki wykładamy masę kajmakową. Na masę wykładamy banany. Ubijamy śmietanę, tak by powstała bita śmietana. Dosypujemy 1 łyżkę cukru pudru. Do serków stopniowo dokładamy ubitą śmietanę i wykładamy na banany. Całość posypujemy kakao wymieszanym z cukrem pudrem.
Ciasto bananoffee
Stopniowo dolewamy roztopione masło, by uzyskać konsystencję mokrego piasku
Ciasto bananoffee
Na wysypane herbatniki wykładamy masę kajmakową
Ciasto bananoffee
Kolejną warstwę stanowią banany skropione sokiem z cytryny
Ciasto bananoffee
Ostatnią warstwę posypujemy kakao połączonym z cukrem pudrem