jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto bananowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonały przysmak na wiele okazji

Ciasto bananowe

Składniki:

Ciasto bananowe

 

  • śmietany, 10 dag czekolady, 3 jajka, 6 łyżek cukru, 2 łyżeczki żelatyny, sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe
Banany obrać i pokroić na kawałki, gotować kilka minut z 3 łyżkami cukru, sokiem z cytryny i niewielką ilością wody . Osączyć i rozgnieść. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić w syropie pozostałym z gotowania i połączyć z bananami. Białka oddzielić od żółtek.Żółtka ubić z pozostałym cukrem, połączyć z masą bananową, dodać śmietanę, delikatnie wymieszać, dodając ubite na sztywno białka. Herbatniki ułożyć na dnie tortownicy i przykryć je ciepłą czekoladą.Po skrzepnięciu czekolady wypełnić formę kremem bananowym i wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Gotowe ciasto posmarować podgrzanym dżemem.