Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Ciasto bananowe- bananowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny bananowiec na biszkopcie

Ciasto bananowe- bananowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto bananowe- bananowiec

 

  • BISZKOPT
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki letniej wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • budyń waniliowy

 

  • MASA BANANOWA :
  • 1 kg bananów + 2 na wierzch
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 żółtka
  • niecała szklanka cukru pudru
  • kostka margaryny

 

  • PIANKA :
  • 3 białka
  • galaretka cytrynowa
  • niecała szklanka cukru pudru

 

  • Dodatkowo :
  • galaretka czerwona ( u mnie truskawkowa )

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe- bananowiec
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy pod koniec ubijania białek cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka roztrzepane wcześnie z czterema łyżkami wody . Mieszamy żółtka z białkami drewnianą łyżką, mieszając w jedną stronę. Mąkę, budyń , proszek do pieczenia przesiewamy na wymieszaną z żółtkami pianę i mieszamy drewnianą łyżką. . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy do blaszki ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 30 minut. MASA BANANOWA : Margarynę ucieramy wraz z cukrem pudrem na puszysty krem . Dodajemy żółtka cały czas ucierając. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Następnie banany ścieramy o grubych oczkach na tarce, dodajemy do utartej margaryny - miksujemy. Dodajemy tężącą galaretkę, cały czas ucierając. Wkładamy na 30 minut naszą masę do lodówki. Wykładamy na ostudzony biszkopt. PIANKA : Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder cały czas miksując. Galaretkę rozrabiamy w szklance gorącej wody. .Gdy zacznie tężeć dodajemy do pianki - miksujemy. Piankę wykładamy na masę bananową. Na piankę układamy pokrojone w krążki banany. Czerwoną galaretkę rozrabiamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć zalewamy nasze banany pokrojone w plasterki. Wkładamy do lodówki- najlepiej na całą noc :) Smacznego
Ciasto bananowe- bananowiec
białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem
Ciasto bananowe- bananowiec
masa bananowa - przed nałożeniem najlepiej z pół godz schłodzić
Ciasto bananowe- bananowiec
Pianka , którą wylewamy na masę bananową
Ciasto bananowe- bananowiec
na wierch pianki układamy banany i zalewamy tężącą galaretkę