Sposób przygotowania:
Ciasto bananowe- bananowiec
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy pod koniec ubijania białek cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka roztrzepane wcześnie z czterema łyżkami wody . Mieszamy żółtka z białkami drewnianą łyżką, mieszając w jedną stronę. Mąkę, budyń , proszek do pieczenia przesiewamy na wymieszaną z żółtkami pianę i mieszamy drewnianą łyżką. . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy do blaszki ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 30 minut. MASA BANANOWA : Margarynę ucieramy wraz z cukrem pudrem na puszysty krem . Dodajemy żółtka cały czas ucierając. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Następnie banany ścieramy o grubych oczkach na tarce, dodajemy do utartej margaryny - miksujemy. Dodajemy tężącą galaretkę, cały czas ucierając. Wkładamy na 30 minut naszą masę do lodówki. Wykładamy na ostudzony biszkopt. PIANKA : Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder cały czas miksując. Galaretkę rozrabiamy w szklance gorącej wody. .Gdy zacznie tężeć dodajemy do pianki - miksujemy. Piankę wykładamy na masę bananową. Na piankę układamy pokrojone w krążki banany. Czerwoną galaretkę rozrabiamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć zalewamy nasze banany pokrojone w plasterki. Wkładamy do lodówki- najlepiej na całą noc :) Smacznego
paulina57