Sposób przygotowania:
Ciasto bananowe z gruszkąWykonanie ciasta:
Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier, dodajemy banany pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy na jednolitą masę. Następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Wsypujemy mąkę, płatki, cynamon i proszek do pieczenia, miksujemy na gładkie ciasto.
Do pieczenia:
Do pieczenia: Gruszki myjemy i osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, każdy kawałek nacinamy nożem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Foremkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Przekładamy do niej ciasto, a na wierzchu układamy gruszki.
Pieczenie i podanie:
Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.
Podanie: Gotowe ciasto kroimy w plasterki i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na 12 plasterków.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)