SUPERPRZEPIS

Ciasto "Bananowiec"

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Ciasto "Bananowiec"

Ciasto dosyć popularne, ale większość mas zawiera surowe żółtka, za czym ja nie przepadam :) Dlatego zrobiłam swoją wersję :)

Składniki:

Ciasto "Bananowiec"

 

  • Na blaszkę 24x36cm

 

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 łyżek mąki krupczatki
  • 7 łyżek maki ziemniaczanej

 

  • Masa bananowa:
  • 400g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 banany
  • 1 galaretka cytrynowa

 

  • 2 galaretki truskawkowe

 

  • Różowa pianka:
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa

 

  • Wierzch:
  • 3 galaretki agrestowe
  • 4 banany

Sposób przygotowania:

Ciasto "Bananowiec"

Galaretki i biszkopt:

Ciasto "Bananowiec"
Z podanych składników pieczemy biszkopt, studzimy i ponownie wkładamy do formy

Przed przygotowaniem biszkoptu rozpuszczamy 1 galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia, ale tak by można ją było bez problemów nabierać łyżką lub przelewać. 2 galaretki truskawkowe zalewamy ok 750ml gorącej wody i także pozostawiamy do wystudzenia. 1 galaretkę truskawkową zalewamy 1 szklanką gorącej wody, studzimy.

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do gotowej masy biszkoptowej i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Spód i boki blaszki smarujemy tłuszczem, dodatkowo spód wysypujemy bułką tartą. Przelewamy biszkopt i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 30 minut (do suchego patyczka).
Po wyciągnięciu rzucamy blaszką z ok 40cm i pozostawiamy do przestudzenia.

Masa bananowa:

Ciasto "Bananowiec"
Do utartego z cukrem pudrem masła dodajemy rozdrobnione banany

Masa bananowa: Miękkie masło ucieramy do białości wraz z cukrem pudrem. Banany kroimy na plasterki i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy powoli do utartego masła. Na końcu po trochę dodajemy stężałą galaretkę cytrynową.

Gotową masę wykładamy na biszkopt (w formie), wygładzamy dokładnie po bokach, by nie było żadnych szpar. Rozpuszczamy także 3 galaretki agrestowe w 1,5l wody.

Galaretka truskawkowa:

Ciasto "Bananowiec"
Na masę bananową powoli wylewamy galaretkę truskawkową

Na masę bananową delikatnie po jednej łyżce wylewamy galaretkę truskawkową. Pozostawiamy w lodówce do stężenia.

Pianka:

Ciasto "Bananowiec"
Z białek, cukru i galaretki truskawkowej przygotowujemy piankę

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Do piany dolewamy powoli galaretkę truskawkową rozpuszczoną w szklance wody. Gotową piankę przelewamy od razu na stężałą galaretkę, wygładzamy i ponownie wkładamy do lodówki.

Wierzch:

Ciasto "Bananowiec"
Ostatnią warstwę tworzy galaretka agrestowa oraz banany

Na sztywną piankę układamy pokrojone w ok. 4mm plasterki banany i wylewamy połowę galaretki agrestowej. Banany powinny się podnieść i swobodnie pływać. Wstawiamy do lodówki. Resztę galaretki wylewamy dopiero wtedy, gdy poprzednia warstwa dobrze nam zastygnie. Po całkowitym stężeniu ostatniej warstwy ciasto możemy kroić i podawać :)