gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Bananowiec wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto "Bananowiec" jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Polecam. Smakowało całej mojej rodzinie...

Bananowiec wg Gosi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowiec wg Gosi

 

  • 3 jajka
  • 2,5 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1,5 opakowania śmietan fix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 banany

Sposób przygotowania:

Bananowiec wg Gosi
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, do której dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy na puszystą pianę. Następnie wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt studzimy. Odkrawamy ok. 1/3 biszkoptu i odkładamy. MASA: Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, cukru waniliowego i śmietan fixu. Śmietaną cienko smarujemy wierzch biszkoptu. Następnie układamy banana pokrojonego w plasterki. Wykładamy resztę śmietany i rozsmarowujemy. Odkrojony kawałek biszkoptu kruszymy i posypujemy ciasto.
Bananowiec wg Gosi
Biszkopt studzimy. Odkrawamy ok. 1/3 biszkoptu i odkładamy.
Bananowiec wg Gosi
Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, cukru waniliowego i śmietan fixu.
Bananowiec wg Gosi
Śmietaną cienko smarujemy wierzch biszkoptu. Następnie układamy banana pokrojonego w plasterki.
Bananowiec wg Gosi
Wykładamy resztę śmietany i rozsmarowujemy.

Tagi:

jajko jajka