Sposób przygotowania:
Bananowiec wg Gosi
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, do której dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy na puszystą pianę. Następnie wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt studzimy. Odkrawamy ok. 1/3 biszkoptu i odkładamy. MASA: Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, cukru waniliowego i śmietan fixu. Śmietaną cienko smarujemy wierzch biszkoptu. Następnie układamy banana pokrojonego w plasterki. Wykładamy resztę śmietany i rozsmarowujemy. Odkrojony kawałek biszkoptu kruszymy i posypujemy ciasto.