Sposób przygotowania:
Przekładaniec z truskawkami i ananasemBiszkopty jasne
Do żółtek dodać cukier, wodę, cukier waniliowy wszystko ubić do białości.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych żółtek, wymieszać.
Z białek ubić pianę, połączyć z masą jajeczną, ciasto podzielić na dwie części, upiec 2 biszkopty.
Biszkopt ciemny
Biszkopt ciemny wykonać tak samo jak ciasto na biszkopty jasne, dodając do mąki kakao
Wykonanie masy z ananasa
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, zalać szklanką soku z ananasa, jeśli soku jest mniej uzupełnić wodą, całość zagotować cały czas mieszając, wystudzić.
Masło spulchnić, dodać wystudzony budyń, do masy dodać pokrojone i dobrze osaczone ananasy. Gotową masę wyłożyć na jasny biszkopt, przykryć ciemnym biszkoptem nasączonym likierem.
Wykonanie warstwy smietanowej
Truskawki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią, dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, wyłożyć na biszkopt ciemny, ułożyć truskawki delikatnie je wciskając.
Całość przykryć biszkoptem jasnym, udekorować rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
gosia56
Bo
Bardzo się cieszę , Gosiu , że Ci się podoba :))