Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Przekładaniec z truskawkami i ananasem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Puszyste biszkopty, aksamitna masa z ananasem, warstwa bitej śmietany z truskawkami, a do tego nutka czekoladowego likieru.

Przekładaniec z truskawkami i ananasem

Składniki:

Przekładaniec z truskawkami i ananasem

Biszkopty jasne

  • 8 jajek
  • 250g cukru
  • 160g mąki
  • 8 łyżek letniej wody
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny

  • 4 jajka
  • 4 łyżki letniej wody
  • 150g cukru
  • 80g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa ananasowa

  • 250 g masła
  • puszka ananasa
  • 1,5 łyżki maki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl cukru

Warstwa śmietanowa

Do nasączenia ciemnego biszkopu

  • 100ml likieru czekoladowego
  • 3-4 łyżki przegotowanej, wystudzonej wody

Sposób przygotowania:

Przekładaniec z truskawkami i ananasem

Biszkopty jasne

Do żółtek dodać cukier, wodę, cukier waniliowy wszystko ubić do białości.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych żółtek, wymieszać.

Z białek ubić pianę, połączyć z masą jajeczną, ciasto podzielić na dwie części, upiec 2 biszkopty.

Biszkopt ciemny

Biszkopt ciemny wykonać tak samo jak ciasto na biszkopty jasne, dodając do mąki kakao

Wykonanie masy z ananasa

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, zalać szklanką soku z ananasa, jeśli soku jest mniej uzupełnić wodą, całość zagotować cały czas mieszając, wystudzić.

Masło spulchnić, dodać wystudzony budyń, do masy dodać pokrojone i dobrze osaczone ananasy. Gotową masę wyłożyć na jasny biszkopt, przykryć ciemnym biszkoptem nasączonym likierem.

Wykonanie warstwy smietanowej

Truskawki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią, dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, wyłożyć na biszkopt ciemny, ułożyć truskawki delikatnie je wciskając.

Całość przykryć biszkoptem jasnym, udekorować rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.