eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Ciasto bananowo-porzeczkowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ciasto to rozpływa się w ustach i rozchodzi ze stołu w ciągu pół godziny.Zajadają się nim nawet moi znajomi.Uwielbiam urozmaicać je owocami.

Ciasto bananowo-porzeczkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto bananowo-porzeczkowe

 

  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 1 łyżka smalcu
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 banany
  • ok 1 kg

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowo-porzeczkowe
Do miski przesiewam mąkę z proszkiem. Oddzielam żółtka od białek i je ubijam na pianę dodaję cukier i budyń truskawkowy. Żółtka daję do mąki ,dodaję tłuszcze smalec i margarynę,na koniec wlewam jogurt,wyrabiam ciasto na gładką masę. Dzielę ciasto na pół do jednego daję kakao,a drugie rozwałkowuję na blaszkę na to układam plasterki bananów i posypuję je porzeczkami czerwonymi, na to ciemne ciasto,potem pianę z białek a na białka jasne. Ciasto pieczemy w 200 st w ok 1 godz.
Ciasto bananowo-porzeczkowe
do miski dałam mąkę ,margarynę i smalec oraz proszek
Ciasto bananowo-porzeczkowe
ugniotłam składniki na ciasto i podzieliłam na 2 części
Ciasto bananowo-porzeczkowe
na białą częśc ciasta dałam owoce bananów i porzeczek
Ciasto bananowo-porzeczkowe
Poskubałam resztę ciasta i dałam ubite białka i upiekłam