Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto bananowo-truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkopt przełożony masą bananową z herbatnikami i kajmakiem. Z warstwą frużliny truskawkowej i galaretki bananowej.

Ciasto bananowo-truskawkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto bananowo-truskawkowe

na masę bananową:

  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie bananowe
  • 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka o smaku bananowym
  • 3 żółtka
  • 1 masło

na biszkopt:

dodatkowo:

  • 1 duża paczka herbatników
  • 1 puszka kajmaku
  • 1 puszka frużeliny truskawkowej
  • 2 małe banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 galaretki bananowe
  • poncz do nasączenia biszkoptu

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowo-truskawkowe

Przygotowanie biszkopta:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno pianę z dodatkiem cukru. Następnie ciągle ubijając dodajemy powoli cukier. Na końcu mieszamy delikatnie z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 18 min. do "suchego patyczka". Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.

Przygotowanie masy:

1 i 1/2 szkl mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy żółtka i proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące się mleko.

Mieszając gotujemy gęsty budyń. Gorący ściągamy z ognia i wsypujemy do niego galaretkę bananową w proszku.

Mieszamy dokładnie aż galaretka dobrze się rozpuści. Odkładamy do całkowitego wystygnięcia.

Masło ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce budyniu.

Przygotowanie galaretki:

Ciasto bananowo-truskawkowe
Rozpuszczoną galaretkę pozostawiamy do lekkiego stężenia

3 galaretki bananowe rozpuszczamy w 4,5 szklankach gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Składanie ciasta:

Ciasto bananowo-truskawkowe
Na kajmaku układamy warstwę herbatników którą smarujemy resztą masy bananowej

Biszkopt ponczujemy. Na biszkopt wykładamy 3/4 masy budyniowej. Na masie układamy warstwę herbatników a następnie smarujemy je kajmakiem.

Na warstwie kajmaku układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy pozostałą masą bananową.

Etap końcowy:

Ciasto bananowo-truskawkowe
Na frużelinie truskawkowej układamy plasterki banana

Banany obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki. Maczamy je dokładnie w soku z cytryny.

Na herbatnikach z warstwą masy rozsmarowujemy frużelinę truskawkową i układamy plasterki banana.

Wierzch ciasta zalewą zalewamy tężejącą galaretkę bananową. Wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki.