Sposób przygotowania:
Ciasto bananowo-truskawkowePrzygotowanie biszkopta:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno pianę z dodatkiem cukru. Następnie ciągle ubijając dodajemy powoli cukier. Na końcu mieszamy delikatnie z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 18 min. do "suchego patyczka". Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
Przygotowanie masy:
1 i 1/2 szkl mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy żółtka i proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące się mleko.
Mieszając gotujemy gęsty budyń. Gorący ściągamy z ognia i wsypujemy do niego galaretkę bananową w proszku.
Mieszamy dokładnie aż galaretka dobrze się rozpuści. Odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce budyniu.
Przygotowanie galaretki:
3 galaretki bananowe rozpuszczamy w 4,5 szklankach gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Składanie ciasta:
Biszkopt ponczujemy. Na biszkopt wykładamy 3/4 masy budyniowej. Na masie układamy warstwę herbatników a następnie smarujemy je kajmakiem.
Na warstwie kajmaku układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy pozostałą masą bananową.
Etap końcowy:
Banany obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki. Maczamy je dokładnie w soku z cytryny.
Na herbatnikach z warstwą masy rozsmarowujemy frużelinę truskawkową i układamy plasterki banana.
Wierzch ciasta zalewą zalewamy tężejącą galaretkę bananową. Wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki.