Sposób przygotowania:
Kakaowe ciasto z daktylami i jabłkami
Umyte i obrane jabłka, kroje na mniejsze kawałki, może być kosteczka.
Przekładam je do miski i zasypuje cukrem. Odstawiam na godzinę, w tym czasie jabłka puszczą sok.
Bialka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywno z odrobiną soli. Do ubitych dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam.
Mąkę mieszam z kakao, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.
Do jabłek wlewam olej, mieszam, następnie łączę z sypkimi składnikami. Na koniec dodaję pokrojone daktyle, mieszam i wylewam na blaszkę (35x24) wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę w 180 st. C przez 50 minut.
Ciasto można polać polewą czekoladową.
Przekładam je do miski i zasypuje cukrem. Odstawiam na godzinę, w tym czasie jabłka puszczą sok.
Bialka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywno z odrobiną soli. Do ubitych dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam.
Mąkę mieszam z kakao, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.
Do jabłek wlewam olej, mieszam, następnie łączę z sypkimi składnikami. Na koniec dodaję pokrojone daktyle, mieszam i wylewam na blaszkę (35x24) wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę w 180 st. C przez 50 minut.
Ciasto można polać polewą czekoladową.
BozenaMatuszczyk
zbysiowa
dziękuję :)