iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto z kremem dyniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czekoladowo-piernikowe ciasto jest pyszne i wilgotne, a powidła śliwkowe i krem dyniowy dopełniają smaku. Przepis znaleziony w sieci z małymi przeróbkami, wart polecenia dalej.

Ciasto z kremem dyniowym

Składniki:

Ciasto z kremem dyniowym

ciasto:

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody

krem dyniowy:

  • 50 dag serka mascarpone
  • 40 dag musu z upieczonej dyni
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 30 ml wody

polewa czekoladowa:

  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem dyniowym
Ciasto:

Olej, 1/2 szklankę wody, połowę cukru oraz kakao zagotować i przestudzić. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem pozostałego cukru do sztywnych białek dodać żółtka jajek i nadal ubijać do białości, następnie dolać całą przestudzoną masę czekoladową ( teraz już mieszamy łyżką) i delikatnie całość wymieszać na koniec ostrożnie połączyć z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, soda oraz przyprawą do piernika.

Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej całe ciasto. Piec w temp.180 st około 45 minut do momentu suchego patyczka, studzić w uchylonym piekarniku.

Krem dyniowy:

Żelatynę zalać wodą i po napęcznieniu rozpuścić i przestudzić. Zimny serek mascarpone utrzeć z cukrem na gładki krem, następnie wymieszać z przyprawą do piernika i zimnym musem dyniowym na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy. Zanim wlejemy żelatynę to musimy ja wymieszać z 2-3 łyżkami kremu i dopiero wtedy łączymy z resztą kremu.

Upieczone i wystudzone ciasto przecinamy na dwa blaty i jeden ponownie ułożyć w formie, nasączyć naparem z kawy i posmarować całymi powidłami, następnie wyłożyć krem dyniowy i przykryć drugim plackiem, lekko dociskając. Wierzch ciasta polać przygotowaną polewą i posypać posiekanymi orzechami, odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.

Polewa czekoladowa:

Śmietankę zagotować z masłem i zalać nią połamaną czekoladę i wymieszać wszystko do momentu rozpuszczenia czekolady, odstawić do przestudzenia.