pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Ciasto mocno czekoladowe :Missisipi mud cake

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkie, a zarazem wilgotne ciasto bardzo mocno czekoladowe. Delikatnie rozpływa się w ustach. Zasmakują w nim zapewne nie tylko smakosze czekolady.

Ciasto mocno czekoladowe :Missisipi mud cake

Składniki:

Ciasto mocno czekoladowe :Missisipi mud cake

Na ciasto

  • 20 dkg masła
  • 180 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 20 dkg gorzkiej czekolady
  • 120 ml mleka
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg cukru pudru
  • 6 dkg kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Ciasto mocno czekoladowe :Missisipi mud cake
Piekarnik nagrzewamy do 160° C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Do dużej szklanej miski wlewamy wodę, dodajemy czekoladę, masło i kawę. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Wszystko doprowadzamy do rozpuszczenia się mieszając co jakiś czas.

Powstałą masę zostawiamy do ostudzenia, a następnie dodajemy mleko, po jednym jajku i olej. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę i cukier. Dokładnie wszystko mieszamy, aż ciasto będzie jednolite.

Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy około 50 min (do efektu suchego patyczka) Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.