Sposób przygotowania:
Ciasto mocno czekoladowe :Missisipi mud cake
Piekarnik nagrzewamy do 160° C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Do dużej szklanej miski wlewamy wodę, dodajemy czekoladę, masło i kawę. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Wszystko doprowadzamy do rozpuszczenia się mieszając co jakiś czas.
Powstałą masę zostawiamy do ostudzenia, a następnie dodajemy mleko, po jednym jajku i olej. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę i cukier. Dokładnie wszystko mieszamy, aż ciasto będzie jednolite.
Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 50 min (do efektu suchego patyczka) Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
Do dużej szklanej miski wlewamy wodę, dodajemy czekoladę, masło i kawę. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Wszystko doprowadzamy do rozpuszczenia się mieszając co jakiś czas.
Powstałą masę zostawiamy do ostudzenia, a następnie dodajemy mleko, po jednym jajku i olej. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę i cukier. Dokładnie wszystko mieszamy, aż ciasto będzie jednolite.
Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 50 min (do efektu suchego patyczka) Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.