migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ciasto mocno czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem kawałków czekolady oraz polewa czekoladową. Puszyste i wilgotne w środku dla smakoszy czekolady.

Ciasto mocno czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto mocno czekoladowe

 

  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • polewa czekoladowa deserowa

Sposób przygotowania:

Ciasto mocno czekoladowe
Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka miksować ok 1 minuty z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Masę przełożyć do keksówki(10x30) natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka. Ja piekłam w tej temperaturze ok 30 minut potem zmniejszyłam na 150 C i piekłam jeszcze 10 minut bo ciasto było już dobrze przyrumienione z wierzchu a w środku jeszcze odrobinę niedopieczone. Wystudzone ciasto udekorować polewą czekoladową i dowolną posypką.
Ciasto mocno czekoladowe
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić.
Ciasto mocno czekoladowe
Dodać rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ciasto mocno czekoladowe
Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę.
Ciasto mocno czekoladowe
Masę przełożyć do keksówki(10x30) natłuszczonej i posypanej tartą bułką.