Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ciasto bez jajek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Szybkie i proste ciasto w przygotowaniu. Można takie ciasto przygotować z dowolnymi owocami. W moim domu lubią z jabłkami.

Ciasto bez jajek

Składniki:

Ciasto bez jajek

 

  • olej - 1/2 szkl
  • kakao - 2 łyżki
  • kefir - 500 ml
  • cukier - 1 szkl
  • soda - 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
  • mąka - 3 szkl
  • dżem porzeczkowy - 2 łyżki
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto bez jajek
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie wsypać cukier i kakao, wymieszać. Wlać olej, kefir i dodać dżem, zmiksować mikserem. Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach (30 x 25 cm ) Wylać ciasto na blachę, na wierzch ciasta ułożyć owoce. Wstawić blachę do piekarnika, piec ok.40 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić czy ciasto upieczone patyczkiem, jak patyk suchy, to ciasto gotowe . Ciasto posypać cukrem pudrem.