Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Alkoholowe raffaello

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto podbiło nasze serca bo jest nie słodkie jak niektóre ciasta jest delikatne i rozpływa się w ustach.

Alkoholowe raffaello Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Alkoholowe raffaello

 

  • Biszkopt :
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • 0,5 szklanki mąki zwykłej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Wkładka kokosowa:
  • 5 białek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 20 dag kokosu

 

  • MASA I
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki waniliowej kawy cappuccino

 

  • Śmietanka:
  • 0,5 litry śmietanki 30 %,
  • 2 śmietany Śnieżki,
  • 1 szklanka advokatu,
  • 1 paczka biszkoptów,
  • 3 łyżki kokosu,
  • 1 czekolada biała,
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 0,5 szklaki wody.

 

Sposób przygotowania:

Alkoholowe raffaello
Biszkopt: Białka ubić z cukrem dodać żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jaj. Na końcu dodać wodę. Upiec dwa takie biszkopty lub jeden przekroić na pół. Wkładka kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kokos. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec 30 minut w temp 180 stopni. Masa: Pół szklanki mleka zagotować cukrem a w reszcie rozmieszać żółtka , mąkę i wlać do gotującego się mleka ugotować gęsty budyń i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch dodać budyń i proszek cappucino. Śmietana: Biszkopty kruszymy, czekoladę ścieramy na tarce. Zimną kremówkę ubijamy ze śnieżką , wlewamy schłodzony advokat. Następnie dodajemy pokruszone biszkopty, kokos i białą czekoladę. Na końcu wlewamy żelatynę. Przełożenie: Biszkopt - 1/2masy - wkładka kokosowa - 1/2masy - biszkopt - troszkę masy - śmietana.  .
Alkoholowe raffaello
Pół szklanki mleka zagotować cukrem a w reszcie rozmieszać żółtka , mąkę i wlać do gotującego się mleka ugotować gęsty budyń i ostudzić
Alkoholowe raffaello
Białka ubić z cukrem dodać żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jaj. Na końcu dodać wodę. Upiec dwa takie biszkopty lub jeden przekroić na pół.
Alkoholowe raffaello
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kokos. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec 30 minut w temp 180 stopni.
Alkoholowe raffaello
Biszkopty kruszymy, czekoladę ścieramy na tarce. Zimną kremówkę ubijamy ze śnieżką , wlewamy schłodzony advokat. Następnie dodajemy pokruszone biszkopty, kokos i białą czekoladę. Na końcu wlewamy żelatynę.