Sposób przygotowania:
Torcik raffaello
Przygotowujemy biszkopt: Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż piana będzie lśniąca a cukier się rozpuści.
Następnie dodajemy żółtka i ubijamy aż dobrze się połączą. Następnie dodajemy przesiane mąki i dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach do efektu suchego patyczka.
Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do ostudzenia. Po wystudzeniu przekrawamy go na 3 blaty.
Wykonanie kremu kokosowego: Wieczór przed przygotowaniem ciasta w garnku zagrzewamy śmietanę kremówkę,śmietankę kokosową. Doprowadzamy śmietany do wrzenia, zdejmujemy z ognia a następnie dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści.
Tak przygotowaną śmietanę odstawiamy do schłodzenia. Następnego dnia do sosu śmietanowego dodajemy serek mascarpone, cukier puder i miksujemy do uzyskania gładkiego, puszystego kremu.
Dodajemy kokosy i jeszcze chwilkę miksujemy. Gotowym kremem przekładamy blaty biszkoptu/ biszkopt-krem-biszkopt-krem-biszkopt Wierzch i boki torciku obsmarowujemy pozostałym kremem kokosowym.
Boki i wierzch możemy obsypać kokosem lub płatkami migdałowymi.
Następnie dodajemy żółtka i ubijamy aż dobrze się połączą. Następnie dodajemy przesiane mąki i dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach do efektu suchego patyczka.
Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do ostudzenia. Po wystudzeniu przekrawamy go na 3 blaty.
Wykonanie kremu kokosowego: Wieczór przed przygotowaniem ciasta w garnku zagrzewamy śmietanę kremówkę,śmietankę kokosową. Doprowadzamy śmietany do wrzenia, zdejmujemy z ognia a następnie dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści.
Tak przygotowaną śmietanę odstawiamy do schłodzenia. Następnego dnia do sosu śmietanowego dodajemy serek mascarpone, cukier puder i miksujemy do uzyskania gładkiego, puszystego kremu.
Dodajemy kokosy i jeszcze chwilkę miksujemy. Gotowym kremem przekładamy blaty biszkoptu/ biszkopt-krem-biszkopt-krem-biszkopt Wierzch i boki torciku obsmarowujemy pozostałym kremem kokosowym.
Boki i wierzch możemy obsypać kokosem lub płatkami migdałowymi.