Ola224444444

Ola224444444

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Ciasto bez pieczenia z krówką i kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto niewymagające specjalnych zdolności. Może być jednak zbyt mdłe dla niektórych osób, polecam wtedy dodać orzechy włoskie.

Ciasto bez pieczenia z krówką i kremem budyniowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto bez pieczenia z krówką i kremem budyniowym

 

  • 1 puszka masy krówkowej (najlepiej firmy Gostyń)
  • herbatniki

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto bez pieczenia z krówką i kremem budyniowym
1 i 1/2 szklanki mleka i cukier zagotować. Do szklanki (200 ml) wlać mleko i przelać do większej szklanki, dodać 2 żółtka, 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki mąki ziemniaczanej i bardzo dokładnie wymieszać (nie może być grudek!). Dodać to do gotującego się mleka (ciągle mieszając trzepaczką lub gdy nie posiadasz, to widełkiem od miksera). Gotować aż zgęstnieje i powstanie budyń (ok. 1 min.) Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło zmiksować i powoli dodawać ZIMNY budyń. Blachę (u mnie 22,5cm/28cm) wyłożyć herbatnikami. Rozsmarować na nich krówkę. Przykryć następną warstwą herbatników. Na to dodać masę budyniową. Na nią warstwę herbatników. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, dodać śmietan-fixy. Nanieść na ciasto. Wstawić do lodówki na parę godzin.
Ciasto bez pieczenia z krówką i kremem budyniowym
Użyłam takich herbatników. Jak widać starczyło, jeszcze zostało :)