Sposób przygotowania:
Ciasto bezowe EldoradoETAP 1:
1. Galaretki rozpuszczamy każdy kolor w osobnym naczyniu. Żółte w jednej szklance gorącej wody, niebieskie również w jednej szklance wody a czerwone w dwóch szklankach gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
2. Masło rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami, wykładamy na dno tortownicy 24 cm X 24 cm.
ETAP 2:
3. 3 serki homogenizowane miksujemy mikserem z niebieskimi galaretkami, następnie mieszając łyżką dodajemy rodzynki i wykładamy masę na herbatniki, chłodzimy chwilę i układamy pokrojone w kostkę gruszki i zalewamy czerwoną galaretką. Ponownie chłodzimy aż galaretka stężeje.
ETAP 3:
4. Pozostałe serki homogenizowane miksujemy mikserem z żółtymi galaretkami i wylewamy na ciasto tworząc następną warstwę.
ETAP 4:
5. Na wierzch układamy bezy, czekoladę rozpuszczamy, dolewamy śmietanę, 1 minutkę gotujemy, chłodzimy i polewamy bezy.
ETAP 5:
6. Orzechy drobno kruszymy i posypujemy wierzch ciasta i chłodzimy 2 godziny.
ETAP 6:
7. Ciasto gotowe.
8. Smacznego.