Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Ciasto bezowe Eldorado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto bez pieczenia na bazie serków z galaretkami, leciutki z gruszkami, udekorowane bezami , polewa oraz orzeszkami.

Ciasto bezowe Eldorado Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto bezowe Eldorado

 

  • 185 g herbatników kakaowych
  • 2 galaretki czerwone
  • 2 galaretki żółte
  • 2 galaretki niebieskie
  • ½ kostki masła
  • 6 serków homogenizowanych waniliowych
  • 100 g rodzynek
  • 1 czekolada mleczna
  • ½ szk. śmietany 36 %
  • 50 g orzechów ziemnych
  • 90 g małych bezy
  • 3 gruszki

Sposób przygotowania:

Ciasto bezowe Eldorado

ETAP 1:

Ciasto Bezowe Eldorado

1. Galaretki rozpuszczamy każdy kolor w osobnym naczyniu. Żółte w jednej szklance gorącej wody, niebieskie również w jednej szklance wody a czerwone w dwóch szklankach gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.

2. Masło rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami, wykładamy na dno tortownicy 24 cm X 24 cm.

ETAP 2:

Ciasto Bezowe Eldorado

3. 3 serki homogenizowane miksujemy mikserem z niebieskimi galaretkami, następnie mieszając łyżką dodajemy rodzynki i wykładamy masę na herbatniki, chłodzimy chwilę i układamy pokrojone w kostkę gruszki i zalewamy czerwoną galaretką. Ponownie chłodzimy aż galaretka stężeje.

ETAP 3:

Ciasto Bezowe Eldorado

4. Pozostałe serki homogenizowane miksujemy mikserem z żółtymi galaretkami i wylewamy na ciasto tworząc następną warstwę.

ETAP 4:

Ciasto Bezowe Eldorado

5. Na wierzch układamy bezy, czekoladę rozpuszczamy, dolewamy śmietanę, 1 minutkę gotujemy, chłodzimy i polewamy bezy.

ETAP 5:

Ciasto Bezowe Eldorado

6. Orzechy drobno kruszymy i posypujemy wierzch ciasta i chłodzimy 2 godziny.

ETAP 6:

Ciasto Bezowe Eldorado

7. Ciasto gotowe.
8. Smacznego.